Gala

Gala

Gala je sorta poreklom sa Novog Zelanda gde je nastala još 1930. godine. Danas Gala predstavlja sortu čija popularnost iz godine u godinu raste. U evropi je druga po značaju i sa svojih oko 1.300.000t čini oko 11% proizvodnje u EU. Kod nas se u proizvodnim zasadima pojavljuje u poslednjih nekoliko godina i tek treba očekivati povećanje količina u proizvodnji kako ti mladi zasadi budu stasavali. Obzirom da je ova sorta jedna od prvih visokokvalitetnih sorti koja se bere u našim zasadima ima veliki komercijalni značaj. Osim toga, ova sorta je veoma tražena na svim svetskim tržištima što je čini posebno interesantnom. Rani početak berbe može obezbediti više prodajne cene ali treba imati u vidu da nedostatak adekvatnih skladišnih kapaciteta može usloviti potrebu za brzom prodajom direktno iz voćnjaka.

Stabla Gale su srednje bujna, dobre rodnosti. Gala nije sklona alternativnoj rodnosti. Kao oprašivači za ovu sortu preporučuju se Zlatni delišes, Greni smit, Ajdared, Jonagold. Gala u Srbiji sazreva u prvoj polovini avgusta meseca što je čini jednom od ranijih sorti kod nas.

 

banner-braeburn-apple-supplier.jpg

Plodovi su simetrični, okruglasto konusnog oblika. Po krupnoći plodovi su sitni do srednje krupni. Osnovna boja plodova je zelenkasto-žuta dok je dopunska boja narandžasto crvenkaste nijanse, karakteristično raspoređena u pramenovima. Meso ploda je beličasto-žute boje, sočno, čvrsto, aromatično i slatko.

Ukoliko se u periodu sazrevanja jave veće padavine može doći do pojave pukotina na pokožici u zoni peteljke a u izraženijim slučajevima može doći i do pucanja plodova. Zbog ovoga treba voditi računa da se berba izvede u optimalnom roku. Osim toga, Gala je sklonija većoj pojavi kala u čuvanju, naročito ukoliko se čuva u neadekvatnim uslovima.